1997

ATC1997_1024

Foto: Geir Irvung

Oppgradering av tårnet

Tidens tann hadde satt sine tydelige spor i tårnet. Det var nå på høy tid å oppgradere både bygningskropp og teknisk innhold. Under oppgraderingen ble et midlertidig tårn satt opp, et mobilt og veldig trangt et.

Det mobile tårnet hadde plass til to personer og var ikke stort større enn cockpiten på en Boeing 737. Med bare noen centimeter klaring bak stolryggen, måtte den som satt nærmest døra gå ut for at den som satt innerst skulle komme seg frem. Operativt var det fullt utstyrt med de funksjoner som fantes i tårnet som var under oppgradering, men det manglet helt og holdent fasiliteter som oppholdsrom, garderobe og toaletter. Dette ble løst ved å sette opp en brakke tett inntil, som vist til venstre.

Oppgraderingen varte i seks måneder, men var vel verdt å vente på. For det første hadde tårnet nå fått et mer tiltalende ytre, men det viktigste var at det hadde blitt mer funksjonelt operativt og fått et bedre inneklima.

Ny daglig leder

Geir Irvung, som har vært en stor informasjonskilde til denne nettsiden, ble dette året daglig leder for tårntjenesten. Jostein Ingulv Vingsand, den første som var ansatt i tårnet, hadde vært daglig leder siden flyplassen åpnet. Han gikk nå av med pensjon.

Vingsand_1997_1024

Jostein Ingulv Vingsand, tårnets aller første medarbeider, blir her takket for lang og tro tjeneste av driftssjef i Luftfartsverket, Einar Hanssen. Fotografiet i Avinors eie. Ukjent fotograf.

Irvung begynte på Årø i april 1974 etter først å ha tjenestegjort 3 år  som daglig leder for lufttrafikktjenesten på Førde lufthavn. I 1971 gikk han på samme AFIS kurs som Vidar Tajet og Karl Jan Johansen som var på Årø fra starten av. Med det var en gammel kompisgjeng gjenforent.

2012 ble Irvungs siste arbeidsaktive år på Årø. Den 28. august var det slutt, etter drøyt 38 år i tjenesten. I 2009 tok Kjetil Mortensen over  hans stilling som daglig leder. Dette og mer om livet i tårnet blir det gått nærmere inn på i kapittelet som omhandler driftsårene 2011 og 2012.

Eric Clapton

Mannen bak super-hitene «I shot the sheriff» og «Cocaine», Eric Clapton, var årets store trekkplaster på Moldejazz. Tiltrekningskraft hadde han også når han ankom Årø der et kobbel av journalister var møtt opp for å få sine fotografier av berømtheten.

Rullebanen blokkert av Moskusand

Når en rullebane anlegges, må det forventes at den blir benyttet av de som flyr. Moskus anda på fotografiet under var intet unntak. Magne Watn, flankert av Svein Indrestrand og Terje Kamsvåg, er nok ikke helt på samme radiokanal som fjærkreet som slettes ikke hadde det travet med å forlate rullebanen. Fotografiet i Avinors eie.

Moskusand_1024

Foto: Frode Myrbostad

Statistikk

Trafikken var nå blitt så stor at den tett på tangerte terminalens kapasitet. I alt 294.449 passasjerer reiste til og fra, hvorav 715 var på internasjonale flygninger.

Braathens S.A.F.E ytret nå ønske overfor Luftfartsverket om å utvide ankomsthallen der passasjerene nå atter en gang til tider opplevde å måtte vente utendørs på flysiden når det ankom 2 fly samtidig. I tillegg var det ønske om å fjerne den gamle brannstasjonen foran terminalen som var til hinder for utreisende passasjerer, men Luftfartsverket hadde ikke midler avsatt til dette.

Foreløpig ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *